1.2 Een dierentuin maken

We hebben nu een wereld aangemaakt, maar deze is nog wel erg leeg. Laten we beginnen met een omgeving kiezen.

>> Klik links onder op het icoon Environment en hierna op Edit om een omgeving te kiezen voor je wereld. We gaan een dierentuin maken, daarom kiezen we voor een mooi berglandschap.

Je kunt ook de sfeer veranderen zo kun je bijvoorbeeld tussen dag en nacht kiezen door de Mood aan te passen.

 

Dingen toevoegen

Nu onze wereld een mooie omgeving heeft is het tijd om dingen toe te gaan voegen. Links onderin vind je een Library met objecten. Hier kun je een heleboel dingen vinden om mee te bouwen.

Kijk vooral even rond wat voor objecten je allemaal kan gebruiken. Je plaatst een object door deze erin te slepen.

In het voorbeeld van deze tutorial gaan we een dierentuin bouwen, maar je mag en kunt natuurlijk van alles bouwen. Een game, pretpark, fantasiewereld, een alien planeet, alles kan!

Vergroten, draaien en verplaatsen

Hieronder zie je een overzicht en een instructievideo voor de belangrijkste tools voor het maken van je wereld.

 

Ook kun je sommige objecten uitrekken. Dit kan bijvoorbeeld met een balk, een Cuboid heet dat in het Engels. Dit object vind je onder Library/Building. Als je op het object klikt en geen andere tool selecteert ontstaan er 6 dikke pijlen. Die pijlen kun je slepen om het object uit te rekken.

 

Een dierentuin maken

Je hoeft de volgende stappen niet letterlijk te volgen, je kunt ook een andere wereld bouwen. Maar ik zou wel even meekijken want je leert er wel wat trucjes van 😉

Om een dierentuin te  maken beginnen we met een hok voor de dieren. Hieronder laten we zien hoe je dat doet met een cuboid (balk) die we uitrekken tot muren.

Echte dieren plaats je natuurlijk in een heel groot hok, of nog beter: in de vrije natuur. Maar voor onze virtuele dieren maakt dit minder uit 🙂

Nu is een dierentuin met maar een diersoort niet heel spannend. Laten we het wat uitbreiden.

In de gif zie je dat ik een heel dierenverblijf kopieerde. Hoe doe je dat?

  • Als je ‘shift’ ingedrukt houdt kun je meerdere objecten selecteren. 
  • Deze kun je dan kopiëren en plakken op een andere plek

De dierenverblijven zien er wel nog een beetje saai uit. Laten we de muren wat mooier maken en wat planten toevoegen. Maak er zelf ook wat moois van!

Nu alle dieren een mooi huis hebben kunnen de mensen onze dierentuin bezoeken. Laten we wel even paden toevoegen anders staan ze in de modder. Dit doen we met een plat gemaakte cuboid.

 

Aquarium

Nu begint het al aardig op een dierentuin te lijken. Maar het kan nog wel wat creatiever. Laten we eens iets geks doen. Als je een hok maakt van glas lijkt het net een aquarium.

En twee domes (glazen koepels) samen lijken toch net een duikhelm? Een beetje precisiewerk, maar nu hebben we een duikende aap!

Nu beginnen we al een aardige dierentuin te krijgen. In hoofdstuk 1.3 gaan we deze tot leven wekken.