Lesson 1, Topic 1
In Progress

Game design (tijdens pauze)

Leestijd: 2 minuten

Je kunt, bijvoorbeeld tijdens de pauze, de leerlingen deze aflevering van het Klokhuis laten zien: Games maken gemist? Start met kijken op NPO Start

In de aflevering worden deze dingen uitgelegd:

Er zijn veel verschillende soorten spellen, bijvoorbeeld bordspellen, trefbal of video games. Al deze spellen hebben enkele dingen met elkaar gemeen. Vraag aan de leerlingen wat zij denken dat er minimaal in een spel moet zitten. Antwoord: een spel heeft altijd een doel, tegenstand, keuzes die gemaakt moeten worden en spelregels. 

Een spel komt tot stand in verschillende fasen. 

  1. Ontwerp. In deze fase bedenk je het verhaal van het spel, het doel van het spel en wat je allemaal moet doen om dat doel te bereiken. In deze fase bedenk je ook de tegenstand, de keuzes die gemaakt moeten worden en de spelregels. 
  2. Art. In deze fase wordt het uiterlijk van het spel ontworpen, dus bijvoorbeeld de omgeving, hoe de karakters eruit zien en hoe andere voorwerpen in de wereld eruit zien. In deze stap worden ook de animaties bedacht.
  3. Programmeren. In deze fase zorg je ervoor dat het spel ook echt een werkend spel wordt. Dat doe je door middel van programmeren. Door te programmeren kun je ervoor zorgen dat acties leiden tot reacties, op die manier kun je dingen laten gebeuren in je wereld. 

Je kunt ervoor kiezen om later op de dag nog een Kahoot te doen rond deze aflevering. Die vind je bij de modules onderaan de trainingspagina. (NB De duur die staat vermeld op het plaatje is de duur inclusief het kijken van de aflevering.) Doe dit alleen als de kinderen allemaal naar de aflevering hebben gekeken. 🙂